Ha azt gondolod, hogy boldog leszel, ha rendezed a gondjaidat, akkor becsapod magad. Az az idő soha nem jön el.

Számtalanszor hallottam már: nekem erre nincs időm! Nincs időm minőségi időt tölteni magammal, nincs időm olvasni, nincs időm meditálni, nincs időm megállni, megvizsgálni hogyan érzem magam, és boldognak lenni, nincs időm a tudatosságomat fejleszteni. Először megoldom az anyagi gondjaimat, a munkahelyi gondjaimat, a családi életemet, a gyerekeimet ráncba szedem … stb, stb. Csakhogy az az idő, soha nem jön el. Néztem, ahogy azt írja egy lány a másiknak: de jó, hogy te boldogság klubba jársz! Én is megyek, csak rendezem a dolgaimat. Nem lepődtem meg, hogy soha nem találkoztunk abban a klubban. A legnagyobb illúzió azt gondolni, hogy először a körülményeket kell megoldani. Vagy, hogy egyáltalán bármilyen problémát jelentenek a körülményeink. Ezek olyan történetek, amiket magunknak mesélünk.

Csakis egy magasabb rezgésű dolog tud megteremteni egy alacsonyabb rezgésűt. Vagyis a gondolatok, érzések teremtik a fizikai valóságot. Képes vagy jól érezni magad, mielőtt a körülményeid jobbra fordulnának? Vagy azt gondolod: mitől lennék boldog, hisz csak káosz van körülöttem? A figyelmed folyamatosan az anyagi világ felé fordul? Mivel azonosítod magad? A vagyontárgyaiddal? A bankszámláddal? A testeddel? Ki leszel akkor, ha ezek eltűnnek?

Mennyi időt töltesz azzal, hogy keresed: mi miatt aggódhatnál még? Milyen szinten tartod a rezgésedet? Talán már meg is szoktad ezt az érzést, ami semmiben sem hasonlít valódi lényedhez.

Mikor elhatároztam, hogy jól fogom érezni magam függetlenül attól mi történik körülöttem, a telefonom két óránként megkérdezte: Anikó, hogyan érzed magad most? És két óránként egy percre megálltam, és megfigyeltem magamban: most örömteli vagyok? Amit most érzek az a hála, és a szeretet? Lelkes vagyok? Érdeklődő vagyok? Tudatossá váltam arra, hogy mire irányítom a figyelmemet. Kellett hozzá türelem, kitartás, tudatosság, elkötelezettség, és önfegyelem, de a körülményeim elkezdtek jó irányba változni. Rájöttem, hogy egy feladatom van, hogy jól kell magam érezni. Nem kell döntéseket hoznunk, csak boldognak lenni, és a döntések meghozzák magukat. Amikor nem azon görcsölünk egyfolytában, hogy minden problémának vélt dolgot megoldjunk, hanem tudatosul bennünk, hogy minden öröm és boldogság belülről fakad, akkor összhangban vagyunk önmagunkkal, létezésünk Forrásával, és az Univerzum támogat.

Amikor szeretetteljesek vagyunk, másokat és önmagunkat szerető lények, akkor vagyunk azok, akik valójában vagyunk.

Ha most épp azt a filmet nézed, hogy nem tökéletes az életed, és azt a gondolatot gondolod, hogy nincs időd magadra, a fejlődésedre, a befelé figyelésre, akkor rossz úton haladsz.

Érzel ösztönzést a változásra? Mi tart vissza, hogy meglásd az igazságot: nem azért leszel boldog, mert jó életet élsz, hanem jó életet élsz, mert boldog vagy. Itt és most! – mivel, csak ez a pillanat létezik.

Mi lenne, ha kivételesen letérnél a megszokott útról, és kipróbálnád: összhangba kerülsz magaddal, jól érzed magad, és figyeled mi történik!

Ha kíváncsi vagy, mennyire vagy sikeres, vizsgáld meg, mennyi örömöt érzel!

A csodák tanítása ezt írja:

Látszólag a világ okozza a fájdalmakat. Azonban a világ nem egy ok, ezért nem áll hatalmában bármit is okozni. Okozatként nem képes okozat létrehozására. Mivel illúzió, olyanná lesz, amilyenné tenni akarod.
(A csodák tanítása 190. lecke)

A jó hír az: te irányítod az életed. Tudatosan, vagy tudattalanul.

Ha nem tetszik amit látsz és változtatni szeretnél, nem engedheted meg magadnak, hogy azt gondold: nincs időm magamra, -a fejlődésemre, -a tudatosságom növelésére.

Szeretettel,
Lévai Anikó