Bevezetés

  1. Készen állunk egy újabb áttekintésre. 2Ott kezdjük, ahol a legutóbbi áttekintés véget ért, és naponta két eszmét veszünk sorra. 3A nap első részét az egyik, második felét a másik eszmének fogjuk szentelni. 4Mindennap lesz egy-egy hosszabb és több rövidebb időszak, amely során gyakorolni fogjuk az egyes eszméket.
  2. A hosszabb gyakorlatok az alábbi, általános forma szerint épülnek majd fel: az egyenként tizenöt perces időszakok során először elgondolkodunk az adott napi eszmén és a hozzá kapcsolódó kommentárokon. 2Szánj három-négy percet arra, hogy lassan végigolvasd az adott sorokat akár többször egymás után is, aztán hunyd be a szemed, és figyelj.
  3. Ha úgy érzed, elkalandozik az elméd, ismételd meg a gyakorlat első fázisát, de törekedj arra, hogy a legtöbb időt csendes, de figyelmes hallgatással töltsd. 2Üzenet vár rád. 3Bízhatsz abban, hogy meg is kapod. 4Ne feledd, ez az üzenet megillet téged, és vágysz rá.
  4. Ha zavaró gondolatokkal találkozol, ne hagyd, hogy elszántságod meginogjon. 2Fel kell ismerned, hogy bármilyen formát öltsenek is, e gondolatok nem bírnak jelentéssel és erővel. 3Helyettesítsd őket a sikerre való elkötelezettségeddel. 4Ne feledd, akaratod hatalommal bír minden képzelgés és álom felett. 5Bízz benne, hogy végig kísér, és segít meghaladnod mindet.
  5. E gyakorlatokat tekintsd az út, az igazság és az élet mellett való elkötelezettségnek. 2Ne hagyd, hogy bármi is kerülőutakra tereljen, ne engedj az illúzióknak, a halálról szóló gondolatoknak. 3Elkötelezted magad a megváltás mellett. 4Határozd hát el magad, hogy egyetlen nap se teljen el úgy, hogy ne töltenéd be a feladatodat.
  6. A rövidebb gyakorlatok során is erősítsd meg elkötelezettségedet, általában az egyes eszmék eredeti, adott helyzetekben pedig egyedi formáját alkalmazva. 2E speciális formák némelyike szerepel az eszméket követő kommentárokban. 3Ezek azonban csak javaslatok. 4Nem az számít, hogy milyen szavakat használsz.

81. LECKE
A mai áttekintés eszméi:

  1. (61) Én vagyok a világ világossága.

2Milyen szent vagyok én, akinek megadatott a feladat, hogy fényre derítsem a világot! 3Hadd álljak hát csendesen szentségem előtt. 4Hadd tűnjön el minden konfliktusom szentségem nyugodt fényében. Hadd emlékezzek békéjében arra, hogy Ki vagyok én.

  1. Meghatározott nehézségek esetén alkalmazhatod például ezen eszme alábbi formáit:

2 Engedd, hogy ne burkoljam homályba a világ bennem rejlő világosságát.

3 Engedd, hogy a világ világossága keresztülragyogjon e külsődleges formán.

4Ez az árnyék semmivé foszlik a világosság jelenlétében.

  1. (62) A világ világosságaként a megbocsátás az én feladatom.

2Akkor fogom látni a bennem lakozó világosságot, ha elfogadom a feladatomat. 3Feladatom e világosságban fog tisztán és egyértelműen megmutatkozni látásom számára. 4Az elfogadáshoz nem kell felismernem a feladatomat, mert egyelőre még nem értem a megbocsátást. 5Mégis bízom abban, hogy a világosságban úgy látom majd, amilyen valójában.

  1. Ezen eszme sajátságos formái lehetnek például:

2Hadd tanítsa ez meg nekem, hogy mit jelent a megbocsátás.

3 Engedd, hogy ne különítsem el egymástól feladatomat és akaratomat.

4Nem használom idegen célra e helyzetet.